fbpx
Přihlas se na kurzy TSP a OSP na školní rok 2025.
Maturita
Střední školy v ČR

Státní maturita z matematiky: Strašák, nebo zvládnutelná překážka?

Státní maturita z českého jazyka je povinná úplně pro všechny. Jestli chceš maturovat z matematiky nebo cizího jazyka, si můžeš vybrat. I přesto se státní maturita z matematiky pro mnoho studentů stává noční můrou. Strach z neúspěchu a obavy z náročných úloh ochromí i ty nejnadanější. Ale i když se matematika může zdát jako nepřekonatelná překážka, s trochou snahy a správným přístupem ji lze zdolat.

Jak maturita z matematiky vypadá? 

Stejně jako přijímačky na střední školy, i státní maturitu z matematiky zajišťuje CERMAT. Detailní rozpis všech požadavků včetně starších testů i s řešením najdeš na jejich webových stránkách

Didaktický test

Didaktický test má cca 25 úloh hodnocených maximálně 50 body. Dobrá zpráva je, že pro úspěšné zvládnutí maturitní zkoušky je nastavena minimální bodová hranice na 17 bodů. Časový limit je 135 minut, tedy dvě a čtvrt hodiny. U testu můžeš pracovat s vlastními psacími potřebami, rýsovacími potřebami, tabulkami a kalkulačkou bez grafického režimu. Podívej se na požadavky ke zkoušce, můžeš si ověřit, jestli umíš vše, co potřebuješ. 

Dej si pozor na to, aby na žádné z tvých pomůcek nebylo nic, co by mohl dozor, přítomný při maturitní zkoušce, vyhodnotit jako tahák. V takovém případě by tvoje práce na testu skončila ještě dřív, než začala. 

Typy úloh

Můžeš se setkat s několika typy úloh. V uzavřených úlohách s výběrem odpovědi vybíráš z nabízených možností. 

V otevřených úlohách samostatně formuluješ odpověď, jedná se obvykle o numerický výsledek, odvozený vztah, geometrickou konstrukci apod. Zapisuješ pak pouze výsledek. Dej si pozor na přesný zápis podle požadavků zadání. Nepřesné, nekompletní nebo nadbytečné odpovědi jsou považovány za špatné. V široce otevřených úlohách zapisuješ komplexnější řešení a demonstraci pochopení daného tématu. Jedná se o postup při rýsování nebo řešení delšího příkladu. 

Matematika rozšiřující

Pokud si v maturitě z matematiky věříš, zvol tzv. Matematiku rozšiřující. V minulých letech byl tento typ maturitní zkoušky pojmenován Matematika +. Velké množství vysokých škol ekonomického, technického a přírodovědného zaměření zohledňuje složení tohoto typu maturity z matematiky při přijímacích zkouškách

Podmínky jsou upravené. Tento typ zkoušky je nepovinný a je potřeba se k němu přihlásit. Na psaní testu máš 150 minut a minimální počet bodů pro splnění zkoušky zůstává na 17 (z celkových 50). 

Jak se nejlépe připravit

Začni včas. Nepodceňuj přípravu a nenechávej ji na poslední chvíli. Čím dříve začneš, tím více času budeš mít na procvičení a zdokonalení se. Neodkládej ani složité příklady, se kterými máš problém. Právě na ty je dobré se při opakování zaměřit.

Klíčem k úspěchu je pravidelný trénink. Řeš testy z minulých let, získáš tak přehled, co se formátu testu a typu úloh týče. Zaměř se na procvičení problematických oblastí a témat, která ti dělají potíže. Vyzkoušej si práci se svojí kalkulačkou.

Využij dostupné zdroje. Existuje mnoho užitečných zdrojů, které ti pomohou s přípravou na maturitu. Online kurzy, učebnice, sbírky úloh a doučování ti pomohou ujasnit problematické oblasti a procvičit si důležité dovednosti.

Neboj se zeptat. Pokud máš s něčím problémy, neváhej se zeptat svého učitele, kamaráda nebo využít doučování. Není žádná ostuda požádat o pomoc, když ji potřebuješ.

Věř si. Sebevědomí hraje důležitou roli v boji proti strachu z matematiky. Věř si a nenech se odradit případnými neúspěchy.

Tipy od nás

Pečlivě čti zadání. Než se pustíš do řešení úlohy, důkladně si prostuduj zadání a ujisti se, že mu správně rozumíš.

Naplánuj si postup. U složitějších úloh si naplánuj postup řešení, vyhneš se tak zmatku a chybám. 

Nepodceňuj jednoduché úlohy. I zdánlivě jednoduché úlohy mohou skrývat záludnosti. Nepodceňuj je a věnuj jim dostatek pozornosti.

Kontroluj si práci. Před odevzdáním testu si zkontroluj všechny úlohy a ujisti se, že máš všechny odpovědi správně zapsané. 


    Přemýšlíš o našich kurzech?

    Potřebuješ s něčím poradit?
    Vyplň kontaktní formulář a my se ti ozveme.




    Případně nás můžeš kontaktovat přímo na e-mailu info@edulio.cz

    Další zajímavosti

    Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita

    Studium psychologie: Masarykova univerzita, fakulta sofiálních studií

    Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity je mladá a progresivní fakulta s vynikajícími výzkumnými výsledky. Nabízí studium jednooborové psychologie. Donedávna existovala i možnost združeního studia, od roku 2025 však bude možné studovat psychologii pouze samostatně. Úspěšnost přijetí je ±12 %. V tomto článku vás seznámíme s důležitými body, které byste měli vědět o studiu psychologie na […]

    Masarykova univerzita, filozofická fakulta

    Studium psychologie: Masarykova univerzita, filozofická fakulta

    Studium psychologie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity má dlouholetou tradici. Můžete zde studovat jednooborovou psychologii v bakalářském i magisterském stupni nebo pokračovat ve studiu doktorským studiem. Úspěšnost přijetí je ±7 %, ale s námi se můžete na přijímací zkoušky efektivně připravit! V tomto článku vás seznámíme s důležitými body, které byste měli vědět o studiu […]

    Více článků